
PAPRYCZKI PADRON
Papryczki padron, to małe zielone papryczki (pimientos de Padrón). Pochodzą z miasta Padrón znajdującego się na terenie hiszpańskiej Galicji. Papryczki padrón są podawane przede wszystkim jako słynne hiszpańskie tapas – smażone lub grillowane – często również nadziewane.
Papryczki je się w całości, razem z pestkami, trzymając ją za ogonek.
Ja jakoś z tą ostrą papryczką (jedną na 10) nie mogłam uwierzyć. Tyle jej zjadłam i nigdy nie trafiłam.
Do czasu, aż mój dziesięciolatek zaczął krzyczeć, że ugryzł ostrą papryczkę. Na początku myślałam, że się wygłupia. Spróbowałam i musiałam zagryźć kromką chleba. Jest ostra 🔥
Kto jest takim szczęściarzem jak mój synek i również trafił na ostrą sztukę?
SMACZNEGO ❤️

PAPRYCZKI PADRON
Narzędzia
- Patelnia
Składniki
- 1 opakowanie papryczki padron
- 1 szczypta soli gruboziarnistej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
Instrukcje
- Papryczki umyj i osusz (nie będą tak mocno pryskać), choć będą na pewno 🌶
- Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę z oliwek 😍
- Dodaj rozgniecione ząbki czosnku 🧄
- Wrzuć papryczki tak, żeby każda z papryczek przykrywała patelnię🌶
- Smaż z każdej strony. Papryczki robią się najpierw białe a potem brązowieją. Będą zachowywać się jak balon. Jak powietrze z nich ujdzie i zrobią się jak flaki, to znaczy, że są gotowe💪
- Posyp gruboziarnistą solą i jedz ciepłe 🔥



