
ZAPIEKANKA MAKARONOWA – CZYLI COŚ Z NICZEGO
Zapiekanka makaronowa to rewelacyjne danie, które robi się błyskawicznie. Takie czyszczenie lodówki. Mega szybki obiad gdy nie mam czasu a dzieci głodne 💁🏻♀️
W dwóch krokach można podać przepis – potrzebna dobra kiełbaska (ja kupuję w lidlu śląską z serii pure) mieszanka warzywna mrożona na patelnię, makaron i ser mozzarella tarkowany, dodaję jeszcze cukinię podsmażoną ✌️ mieszamy wszystko – doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi , wkładamy do żaroodpornego naczynia, posypujemy serem i zapiekamy 💪uwielbiam 😍🙏

Zapiekanka makaronowa
Narzędzia
- Patelnia
- piekarnik
Składniki
- 1 opakowanie makaronu
- 1 opakowanie warzyw mrożonych na patelnię
- 1 szt. cukinii
- 1 opakowanie oliwek bez pestek
- 1 opakowanie tartego sera mozzarella
- 1 szt. brokuł
- 1 opakowanie kiełbasy śląskiej pure -Lidl (najlepszy skład)
- 1 szczypta soli, pieprzu, ziół prowansalskich
Instrukcje
- Warzywa na patelnię podsmażamy na niewielkiej ilości oleju
- kroimy cukinię, podsmażamy,
- gotujemy brokuł w lekko osolonej wodzie ze szczyptą cukru
- kroimy i podsmażamy kiełbasę
- gotujemy makaron al'dente
- Wszystkie warzywa mieszamy ze sobą, dodajemy makaron. Przyprawiamy pieprzem, solą i ziołami prowansalskimi. Wysypujemy wszystko do naczynia żaroodpornego i posypujemy tartym serem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika (180C) na jakieś 10 minut- żeby zarumienił się ser (nie potrzeba na dłużej bo wszystkie warzywa są ciepłe).
