
SMAŻONE PATISONY
Patisony na początku były traktowane jako roślina ozdobna. Teraz nie sposób tego dyniowatego warzywa zostawić na zmarnowanie na parapecie 🤦♀️
Można je marynować i smażyć 🙂 uwielbiam to smażone UFO
SMAŻONE PATISONY
Patisony na początku były traktowane jako roślina ozdobna. Teraz nie sposób tego dyniowatego warzywa zostawić na zmarnowanie na parapecie 🤦♀️Uwielbiam to smażone UFO
Narzędzia
- patelnia, obieraczka do warzyw, nóż
Składniki
- 2 szt. patisonów
- 2 szt. jajka
- 3 łyżki bułki tartej
Instrukcje
- Patisona obieramy ze skórki za pomocą obieraczki do warzyw
- Obranego patisona kroimy na cienkie plastry (max do 1 cm)
- Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy pieprz, sól i majeranek. Roztrzepujemy
- Patisony zanurzamy w jajku a potem obtaczamy w bułce tartej
- Smażymy z dwóch stron na rozgrzanym tłuszczu (w moim przypadku olej rzepakowy)
- Gdy plastry nabiorą złotego koloru, układamy na ręczniku papierowym lub bawełnianej ściereczce, żeby odsączyć tłuszcz.
- Poczekać, aż trochę przestygnął 🔥Najlepiej mi smakują razem z tzatzikami 😍

