reszta świata,  SMAKI

SMAŻONE PATISONY

Patisony na początku były traktowane jako roślina ozdobna. Teraz nie sposób tego dyniowatego warzywa zostawić na zmarnowanie na parapecie 🤦‍♀️

Można je marynować i smażyć 🙂 uwielbiam to smażone UFO

SMAŻONE PATISONY

Patisony na początku były traktowane jako roślina ozdobna. Teraz nie sposób tego dyniowatego warzywa zostawić na zmarnowanie na parapecie 🤦‍♀️
Uwielbiam to smażone UFO
Przygotowanie 15 mins
Gotowanie 15 mins
Czas całkowity 30 mins
Danie przekąska
Tagi fit, patison, przekąska, warzywa, wegan, wege

Narzędzia

  • patelnia, obieraczka do warzyw, nóż

Składniki
  

  • 2 szt. patisonów
  • 2 szt. jajka
  • 3 łyżki bułki tartej

Instrukcje
 

  • Patisona obieramy ze skórki za pomocą obieraczki do warzyw
  • Obranego patisona kroimy na cienkie plastry (max do 1 cm)
  • Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy pieprz, sól i majeranek. Roztrzepujemy
  • Patisony zanurzamy w jajku a potem obtaczamy w bułce tartej
  • Smażymy z dwóch stron na rozgrzanym tłuszczu (w moim przypadku olej rzepakowy)
  • Gdy plastry nabiorą złotego koloru, układamy na ręczniku papierowym lub bawełnianej ściereczce, żeby odsączyć tłuszcz.
  • Poczekać, aż trochę przestygnął 🔥
    Najlepiej mi smakują razem z tzatzikami 😍
Keyword fit, patison, przekąska, warzywa, wegan, wege
Podziel się z innymi:
FacebookTwitterPinterestWhatsAppCopy Link

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Recipe Rating