reszta świata,  SMAKI

RATATOUILLE

Uwielbiam to kolorowe francuskie danie 💪 pełne warzyw i aromatycznych prowansalskich ziół 👩🏽‍🌾 polecam wszystkim to jednogarnkowe, wegańskie danie nasączone bardzo dużą porcją witamin 🧄🍆🧅🍅

Może być świetnym dodatkiem do mięsa. Ja bardzo często jem razem z chlebem włoskim posmarowanym czosnkiem, a moje dzieciaki uwielbiają ratatuj podany z ryżem.

RATATOUILLE

Wywodząca się z Nicei potrawa jarska. Danie to opiera się na składnikach warzywnych, przede wszystkim na bakłażanach, cukinii, cebuli, pomidorach i papryce (czasem z dodatkiem mięsa)
Przygotowanie 30 mins
Gotowanie 1 hr
Czas całkowity 1 hr 30 mins
Danie Obiad
Kuchnia francuska
Tagi wege
Porcje 4 osób

Narzędzia

  • Duży garnek
  • Ostry nóż

Składniki
  

  • 2 szt. cukinie małe
  • 1 szt. bakłażan 🍆
  • 2 szt. papryka 🌶 czerwona
  • 2 szt. pomidory 🍅 sparzone, bez skórki
  • 1 szt. cebula czerwona🧅 średnia
  • 3 ząbki czosnku 🧄
  • 1 szt. pomidory w puszce
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

Przyprawy

  • zioła prowansalskie, natka pietruszki, majeranek, bazylia, sól, pieprz, czerwona papryka słodka

Instrukcje
 

  • Każde z warzyw smażymy oddzielnie na oleju -smaki łączymy dopiero w garnku po usmażeniu każdego z osobna. Ja przygotowuję garnek i obok na patelni wszystko podsmażam. Zaczynam od cebuli pokrojonej w piórka – gdy się zarumieni dodaje rozgnieciony czosnek i wszystko wrzucam do garnka nastawionego na bardzo mały ogień.
  • Potem na patelni podsmażam bakłażan – gdy się zarumieni (nie spali!) wrzucam do garnka i w garnku mieszam łącząc z cebulą i czosnkiem. Dodaję odrobinę wody i przykrywam, żeby wolno się dusiło.
  • Wtedy na patelni z nową porcja oliwy podsmażam cukinię z dwóch stron – ponownie wrzucam do garnka, mieszam z bakłażanem i cebulą.
  • Paprykę razem z pomidorami krótko smażę napatelni i wszystko wrzucam obok do garnka.
  • Mieszam w garnku i przykrywam na minutę. Dodaję pomidory w puszce, koncentrat, cukier i resztę przypraw (oprócz papryki).
  • Mieszam i krótko duszę. Nie za długo, żeby od papryki nie zaczęła odchodzić skórka! Pamiętać trzeba, żeby paprykę słodką (przyprawę) nie dodawać w trakcie gotowania bo potrawa będzie gorzka!🆘
  • Wyłączamy gaz/moc i wtedy dodajemy paprykę. 💪
  • P.S warzywa możesz przypiec w piekarniku zamiast je smażyć. Smacznego ❤️❤️
Keyword wege
Podziel się z innymi:
FacebookTwitterPinterestWhatsAppCopy Link

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Recipe Rating