reszta świata,  SMAKI

PANCAKES

 

Pancakes – czyli amerykańskie puszyste placuszki

 

Szczerze, robię je co niedzielę (no prawie ) moim dzieciakom. 

Szybkie i zawsze wychodzą. Wystarczy trzymać się planu mieszania składników – krok po kroku.

Najlepiej smakują prosto z patelni, polane pysznym syropem klonowym i musem kokosowym. Idealnie harmonizują z borówkami (a jakże amerykańskimi) i malinami – bajka 

 

Pancakes

Amerykańskie placuszki lub jak kto woli naleśniki. Ponoć już w starożytności zaczęli je przyrządzać.
Przygotowanie 30 mins
Gotowanie 10 mins
Czas całkowity 40 mins
Danie deser
Kuchnia American
Tagi deser, placuszki, pancakes,
Porcje 5

Narzędzia

  • Patelnia

Składniki
  

  • 300 g przesianej mąki 
  • 2 szt. jajka 🥚 duże
  • 375 ml mleka 🥛
  • 75 g roztopionego masła
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli

Instrukcje
 

  • Jajka roztrzepać (powinny lekko się spienić), dodajemy mleko i wlewamy przestudzone masło. Teraz dodajemy suche składniki – przesiewamy bezpośrednio mąkę, mieszamy.
  • Dokładamy cukier, sól, proszek- wszystko łączymy do uzyskania gładkiego ciasta.
  • Na rozgrzaną suchą patelnię (nie przywierającą) nakładamy niewielką łyżkę ciasta
  • Odwracamy na drugą stronę kiedy zobaczymy na cieście pęcherzyki powietrza ✌️
  • Cieplutkie wykładamy na talerze i polewamy syropem klonowym
Keyword deser, placuszki, pancakes,
Podziel się z innymi:
FacebookTwitterPinterestWhatsAppCopy Link

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Recipe Rating