
PANCAKES
Pancakes – czyli amerykańskie puszyste placuszki
Szczerze, robię je co niedzielę (no prawie ) moim dzieciakom.
Szybkie i zawsze wychodzą. Wystarczy trzymać się planu mieszania składników – krok po kroku.
Najlepiej smakują prosto z patelni, polane pysznym syropem klonowym i musem kokosowym. Idealnie harmonizują z borówkami (a jakże amerykańskimi) i malinami – bajka

Pancakes
Amerykańskie placuszki lub jak kto woli naleśniki. Ponoć już w starożytności zaczęli je przyrządzać.
Narzędzia
- Patelnia
Składniki
- 300 g przesianej mąki
- 2 szt. jajka 🥚 duże
- 375 ml mleka 🥛
- 75 g roztopionego masła
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
Instrukcje
- Jajka roztrzepać (powinny lekko się spienić), dodajemy mleko i wlewamy przestudzone masło. Teraz dodajemy suche składniki – przesiewamy bezpośrednio mąkę, mieszamy.
- Dokładamy cukier, sól, proszek- wszystko łączymy do uzyskania gładkiego ciasta.
- Na rozgrzaną suchą patelnię (nie przywierającą) nakładamy niewielką łyżkę ciasta
- Odwracamy na drugą stronę kiedy zobaczymy na cieście pęcherzyki powietrza ✌️
- Cieplutkie wykładamy na talerze i polewamy syropem klonowym

