
HORIATIKI – SMAK GRECJI
Sałatka Grecka – Horiatiki – to danie pokazujące, że w prostocie jest siła. Szybka, lekka, orzeźwiająca i wyjątkowo pyszna. Podaje się ją albo do dania głównego albo jako przekąska. Zrobiona ze składników dobrej jakości to raj podniebienia.
HORIATIKI – SMAK GRECJI
Sałatka Grecka – Horiatiki – to danie pokazujące, że w prostocie jest siła. Szybka, lekka, orzeźwiająca i wyjątkowo pyszna. Podaje się ją albo do dania głównego albo jako przekąska. Zrobiona ze składników dobrej jakości to raj podniebienia. Kto był w Grecji ten wie, że nasza polska sałatka grecka to nie jest sałatka grecka 🙅🏻♀️😂 zrozumieliście coś ?🙈W oryginalnej sałatce greckiej (horiatiki) nie znajdziecie ani jednego listeczka sałaty 😉Kto dorzucił sałatę do tej potrawy – nie wiadomo 😍Ile kucharek tyle jej modyfikacji – jak zawsze🧐 ale Greczynki i Grecy raczej nie kroją warzyw na #greeksalad w równiutkie kawałeczki 🙅🏻♀️ kroją w grubsze kostki a ser feta to się plastrami kładzie 💁🏻♀️ tak najlepiej 💁🏻♀️na pewno mi 🙂 a ser to ma być feta – a nie jakiś typu feta 😂tak samo oliwki – kalamata (ciemne z pestka – obłędne)
Narzędzia
- Ostry nóż
Składniki
- 1 szt. ogórek 🥒
- 1 szt. pomidora 🍅
- 1 szt. papryka 🌶 najlepiej zielona
- 1 garść oliwki najlepiej kalamata
- 1 szt. czerwona cebula (mała)
- 4 plastry ser feta (nie feto-podobny)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka cytryny 🍋
- 1 szczypta oregano, sól i pieprz
Instrukcje
- Wszystkie składniki kroimy – kto jak lubi 😉Ja lubię cebulę w piórka, ogórek w grubą kostkę, reszta jak ręka poprowadzi 😂A feta- koniecznie w grube kawałki (plastry). Oliwki z pestką i dużooooo oliwy z oliwek (nie oszczędzajcie na tańszych oliwach – dla naszego zdrowia)


