Go Back

PIEROGI Z BOBEM I ZIEMNIAKAMI

Delikatne pierogi z pysznym farszem z bobu i ziemniaków. Czysta poezja podniebienia. Proste danie, idealne na letnie dni.
Przygotowanie 30 minutes
Gotowanie 15 minutes
Danie Obiad
Kuchnia polska
Tagi bób, pierogi, warzywa, wegan, wege
Porcje 5

Składniki
  

Ciasto do pierogów

  • 300 g mąki przesianej, najlepiej typ 500
  • 200 ml gorącej wody
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżki oleju lub masła olej połączyć w wodą

Farsz

  • 500 g ugotowanego bobu
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 2 szt. cebuli
  • 1 łyżka majeranku suszonego
  • 1 łyżeczka soli i pieprzu

Instrukcje
 

CIASTO NA PIEROGI

  • Mąkę przesianą wsypać na stolnicę (ewentualnie do miski), dodać sól i powoli wlewać gorącą wodę (najlepiej już z olejem lub masłem). Ciasto ugniatamy do momentu, aż przestanie przyklejać się do dłoni. Przekładamy ciasto do miski i przykrywamy wilgotną ściereczką, żeby ciasto odpoczęło (tak jest to konieczne).

FARSZ

  • Ugotowane i ostudzone ziemniaki i bób zgnieść widelcem lub przepuścić przez maszynkę. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć, dodać do farszu. Doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Dla mięsożerców idealnym połączeniem bobu i ziemniaków jest podsmażony w kosteczkę boczek lub kiełbasa.
Keyword bób, pierogi, warzywa, wegan, wege