PIEROGI Z BOBEM I ZIEMNIAKAMI
Delikatne pierogi z pysznym farszem z bobu i ziemniaków. Czysta poezja podniebienia. Proste danie, idealne na letnie dni.
Przygotowanie 30 minutes mins
Gotowanie 15 minutes mins
Danie Obiad
Kuchnia polska
Tagi bób, pierogi, warzywa, wegan, wege
Ciasto do pierogów
- 300 g mąki przesianej, najlepiej typ 500
- 200 ml gorącej wody
- 1 szczypta soli
- 2 łyżki oleju lub masła olej połączyć w wodą
Farsz
- 500 g ugotowanego bobu
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 2 szt. cebuli
- 1 łyżka majeranku suszonego
- 1 łyżeczka soli i pieprzu
CIASTO NA PIEROGI
Mąkę przesianą wsypać na stolnicę (ewentualnie do miski), dodać sól i powoli wlewać gorącą wodę (najlepiej już z olejem lub masłem). Ciasto ugniatamy do momentu, aż przestanie przyklejać się do dłoni. Przekładamy ciasto do miski i przykrywamy wilgotną ściereczką, żeby ciasto odpoczęło (tak jest to konieczne).
FARSZ
Ugotowane i ostudzone ziemniaki i bób zgnieść widelcem lub przepuścić przez maszynkę. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć, dodać do farszu. Doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Dla mięsożerców idealnym połączeniem bobu i ziemniaków jest podsmażony w kosteczkę boczek lub kiełbasa.
Keyword bób, pierogi, warzywa, wegan, wege