Go Back
Print
Instruction Images
Smaller
Normal
Larger
SMAŻONE PATISONY
Patisony na początku były traktowane jako roślina ozdobna. Teraz nie sposób tego dyniowatego warzywa zostawić na zmarnowanie na parapecie 🤦♀️
Uwielbiam to smażone UFO
Drukuj przepis
Przygotowanie
15
minutes
mins
Gotowanie
15
minutes
mins
Czas całkowity
30
minutes
mins
Danie
przekąska
Tagi
fit, patison, przekąska, warzywa, wegan, wege
Narzędzia
patelnia, obieraczka do warzyw, nóż
Składniki
2
szt.
patisonów
2
szt.
jajka
3
łyżki
bułki tartej
Instrukcje
Patisona obieramy ze skórki za pomocą obieraczki do warzyw
Obranego patisona kroimy na cienkie plastry (max do 1 cm)
Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy pieprz, sól i majeranek. Roztrzepujemy
Patisony zanurzamy w jajku a potem obtaczamy w bułce tartej
Smażymy z dwóch stron na rozgrzanym tłuszczu (w moim przypadku olej rzepakowy)
Gdy plastry nabiorą złotego koloru, układamy na ręczniku papierowym lub bawełnianej ściereczce, żeby odsączyć tłuszcz.
Poczekać, aż trochę przestygnął 🔥
Najlepiej mi smakują razem z tzatzikami 😍
Keyword
fit, patison, przekąska, warzywa, wegan, wege