Każde z warzyw smażymy oddzielnie na oleju -smaki łączymy dopiero w garnku po usmażeniu każdego z osobna. Ja przygotowuję garnek i obok na patelni wszystko podsmażam. Zaczynam od cebuli pokrojonej w piórka - gdy się zarumieni dodaje rozgnieciony czosnek i wszystko wrzucam do garnka nastawionego na bardzo mały ogień.
Potem na patelni podsmażam bakłażan - gdy się zarumieni (nie spali!) wrzucam do garnka i w garnku mieszam łącząc z cebulą i czosnkiem. Dodaję odrobinę wody i przykrywam, żeby wolno się dusiło.
Wtedy na patelni z nową porcja oliwy podsmażam cukinię z dwóch stron - ponownie wrzucam do garnka, mieszam z bakłażanem i cebulą.
Paprykę razem z pomidorami krótko smażę napatelni i wszystko wrzucam obok do garnka.
Mieszam w garnku i przykrywam na minutę. Dodaję pomidory w puszce, koncentrat, cukier i resztę przypraw (oprócz papryki).
Mieszam i krótko duszę. Nie za długo, żeby od papryki nie zaczęła odchodzić skórka! Pamiętać trzeba, żeby paprykę słodką (przyprawę) nie dodawać w trakcie gotowania bo potrawa będzie gorzka!🆘
Wyłączamy gaz/moc i wtedy dodajemy paprykę. 💪
P.S warzywa możesz przypiec w piekarniku zamiast je smażyć. Smacznego ❤️❤️